Leírás és Paraméterek
Az olaszrizling eredetét homály fedi, egyes források Nyugat-Európához kötik, miszerint Franciaországon keresztül jött a Kárpát-medencébe. Más források azonban úgy tartják, hogy Délnyugat-Spanyolországban találtak hasonló DNS-sel rendelkező szőlőfajtát. Az olaszrizling közepes, vagy gyenge tőkéjű, sűrű, vékony vesszőjű szőlőfajta. Fürtje kicsi vagy középnagy, tömött, hengeres és gyakran van található rajta mellékfürt. Bogyója kicsi, sárga, gömbölyű, alig hamvas, vékony héjú. Húsa puha, leves, semleges ízű. Borának íze gyakran a keserű manduláéra emlékeztet. Enyhe rezeda illatú, savai szelídek, de ennek mértéke a termelőhelytől függ. A fajta Észak-Dunántúlon, például Csopakon a leglágyabb, Badacsony és Balatonederics felé a savas jelleg erősödik, Somlón pedig a legerősebb.
Űrtartalom | 0,75L |
Alkohol | 12% |
Jelleg | Száraz |
Szín | Fehér |
Borvidék | Marcali |